UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka muzyka powinna być na juwenaliach?
Autor Wiadomość
matoplast123 

Wydział: WH
Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2008-05-05, 00:38   Jaka muzyka powinna być na juwenaliach?

od dawien niedawna mili państwo jesteśmy raczeni przez ośrodek decyzyjny samorządu studenckiego wspaniałą ramówką koncertową. Powinszować!!! Zespoły w niej zawarte przypominają rozkład prowincjonalnej imprezy na rzecz zakwitania bazi paproci itp. Żenada. Już nie będę zrzędzić i komentować przaśnego gustu członków samorządu studenckiego, bo to jest sprawa zgoła oczywista, kulasy i przeszczepy mi opadają jak widzę strachy na lachy, t. love. Panowie i Panie, przecież nie każdy student sz3a po rajtach jak słyszy: akurat, hurt, kult t.love. Zaprawde powiadam wam, ze spotykam sie z meganegatywnymi opiniami co roku dot. ramówki zespołów. Coraz wiecej ludzi, znajomych, z którymi rozmawiam ma do tego stosunek w stylu: jaką kichą nas zaskoczą w tym roku? Może zamiast folwarku własnych przaśnych gustów postawilibyście na eklektyzm i zróżnicowanie? Np. pomieszać trochę style na scenie, np. hiphop, rock, trochę elektropopu,moze kogos z zagranicy zaprosic(oczywiscie nie madonne albo m.jacksona, bo zdaje sobie sprawe ze skromnych mozliwosci budżetu). Przyjmijcie proszę drodzy organizatorzy na swoje klaty te oto słowa krytyki,które powstały gwoli poprawy sytuacji, mozeby wynajac/znalezc jakąs agencję,firmę robiącą lineupy na imprezy poniekąd masowe. Zaproszanie niemalże wyłącznie zespołów grających polską odmianę rocka jest niesprawiedliwe i dyskryminujace, bo jak napisałem wczesniej - studenci, to inteligentne bestie i mają bardzo zróżnicowane gusta muzyczne, a jesli chcecie sobie zrobic przeglad waszych ulubionych zespołów - róbcie to poza juwenaliami. Ankieta dot. zespołów mogłaby dużo podpowiedzieć nt. gustów studentów., 2006 - słabo, 2007-źle, 2008 - tragedia!

Arkanadien 
Forumowy Tabacznik

Wydział: WCh
Wysłany: 2008-05-05, 11:25   

Mimo wszystko cieszę się, że jest chociaż kilka zespołów (2) na które z przyjemnością pójdę..

jak patrze na ramówkę w innych miastach...

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
Wysłany: 2008-05-05, 11:53   

jestem b. malo zroznicowany muzycznie = nieinteligentny tumanek :lol: no i moich wiekszosc kumpli rowniez, szczegolnie jeden, bo mu wyjatkowo sie ramowka w tym roku podoba.

co za wiocha i bieda z nedza - nie mam disco polo... niektorych komentarze mnie rozwalaja :hahaha:

Grono

matoplast123 

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2008-05-05, 12:11   

"niektórych komentarze mnie rozwalają" - sprecyzuj których, to będzie łatwiej dyskutować. No niestety, tego się spodziewałem, że wszelkie słowa krytyki wywołają lawinę protestów, że super, że to są juwenalia, że o co kaman, że to i tak wszyscy pijani będą i nikt nie będzie zwracał uwagi na to,co ze sceny. No przykro mi, ale nie wszyscy studenci chodzą w glanach, słuchaja polskiego rocka, a na juwenalia kupują siedem skrzynek browara i 10 flakonów i potrzebują bawić się przy muzyce przaśno-biesiadnej. Więc może bawić się w klakierów i pochlebców w końcu odłożycie z ręki przysłowiowy "stolec" i pokminicie coś ku sytuacji polepszeniu. Jesli chodzi o disco-polo, to moim skromnym i niezaleznym zdaniem jeden zespol tego nurtu w ramowce nie zrobi nic złego, przynajmniej trochę zroznicowania. A w zeszłym roku i tak najciekawiej i najsmieszniej (o dziwo) było na akcencie, bo KULT grał soundtrack do podcinania żył. Przykro mi, ze nie jestem studentem informatyki, matematyki. Nie lubię Polskiego rocka, ani punku i dlatego nie znajduję nic dla siebie w ramówce juwenaliowej, która od kilku lat wstecz jest niemalże taka sama

S Ł A B I Z N A !! !

Zuo 
K! Wiking!

Wysłany: 2008-05-05, 12:22   

Traktor? Antypiernik? To Ty?! Albo "wielki" powrót, albo naśladowca. Bez konstruktywna, emocjonalna wypowiedz. Zarejestrowany wczoraj, bez wydziału i wieku. Ale nie ma co krytykować Też bym wolał zachować całkowitą anonimowość po takiej wypowiedzi. Rozumiem Cię całkowicie.

Wyprzedzając kolejne posty tego typu. Napisze raz i porządnie (Busch, sprawdź błędy :P ). Trochę w tym siedziałem, więc wiem jak takie opinie mogą być niesprawiedliwe i deprymować.

1) Samorząd na pewno bierze pod uwagę opinię studentów. To w końcu dla nich są Juwenalia. Trzeba się tylko odezwać "trochę" wcześniej, a nie na 10 dni przed imprezą. Jeśli macie jakieś sensowne pomysły - działajcie. Może dostaniecie finanse z budżetu na swój pomysł. Sami się wtedy zresztą przekonacie, ile to pracy wszystko wymaga.
2) Firmy robiące, jak to nazwałeś line-up(y), są szalenie drogie. Poza tym, po co?! Żeby o Juwenaliach decydowała VIVA i ZAIKS? Bo taka jest praktyka.
3) Pomysł z ankietą już padł wcześniej. Jest dobry, ale ankieta musi być przeprowadzona na reprezentatywnej grupie osób, z właściwą metodologią.
4) Program jest ograniczony nie tylko budżetem, ale i kalendarzem artystów. Do tego różnie mogą iść negocjacje. Jedni przyjadą z przyjemnością i za pół-darmo, inni będą robić Ci łaskę, że wogule z Tobą rozmawiają.
5) 250 tyś zł może się wydawać dużo. Ale to naprawdę skromne środki, jak na taki program.
6) Za program odpowiada samorząd studencki. Samorząd, jak sama nazwa wskazuje, jest wybierany przez studentów. Głosowaliście w ostatnich wyborach? Będziecie głosować w następnych?
7) Jest to impreza darmowa. Porządny festiwal kosztuje. Jak wiele wie każdy, kto się wybierał na jakiegoś sensownego open air-a. Zwykle parę dziesiątek euro + transport + papu. To jednak nie komercyjny festiwal muzyczny, tylko festiwal (święto) studentów.

Wyprzedzając narzekania
8) Bezpieczna impreza, to nie tylko ochrona, ale i odpowiedzialność oraz kultura uczestników. Na poprzednich było bezpiecznie. Tak też sądzę będzie w tym roku.

Apel
Nie przynoście szkła na koncerty. Butelka łatwo może się potłuc (zwłaszcza po "winku"). Każdy chyba doświadczył tego dyskomfortu stania na potłuczonym szkle

Oczywistością jest, że nigdy się nie dogodzi wszystkim. Ilu studentów, tyle gustów. Mi samemu brakuje czegoś z tzw. pazurem. Nie należę do miłośników "T.Love" czy "Strachy na lachy". Uważam jednak, że będę się dobrze bawić, w dobrym towarzystwie. Czego też wszystkim życzę. To w końcu nasze święto :)

BTW: Jest jeszcze taka strona >KLIK<. Gdyby ktoś był w potrzebie ;)

www.zuomarket.pl

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wysłany: 2008-05-05, 12:38   

matoplast123, wybacz mi, ze nie slucham muzy jaka lubisz. przebacz naszemu samorzadowi, ze nie trafil w Twoje upodobania i nie zapytali Cie najpierw czy zaakaceptujesz programik. oczywista oczywistoscia jest tez to, ze nawaleni w trupa sa wiecznie sluchacze rocka/punk-rocka i obojetne im co ze sceny leci, w przeciwienstwie do kulturalnych koneserow muzyki discopolo, house, dance, trans i innego techna. wszak mozna dostrzec, ze maja zawsze snieznobialy dresik.
Cytat:
A w zeszłym roku i tak najciekawiej i najsmieszniej (o dziwo) było na akcencie, bo KULT grał soundtrack do podcinania żył.

o dziwo mam inne zdanie, bo na Kulcie bylo zaje***cie i wyskakalem sie wtedy za kilka tygodni :D
Cytat:
Przykro mi, ze nie jestem studentem informatyki, matematyki.

a mi nie :]
Cytat:
Nie lubię Polskiego rocka, ani punku

to moze i dobrze

Grono

matoplast123 

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2008-05-05, 12:40   

juz dodaje wydział, na tym forum raczej wszyscy są anonimowi, gdyż ukrywają sie pod pseudonimami. Mój nep(o)tyzm wziął się z tego,że nie jestem biegły w komputerach i nie udzielam się na forach, czego żałuję. Problemem samorządu studenckiego w organizacji juwenaliów jest jego swoista hermetyczność (tak wiem, ze za ramowkę odpowiedzialne są 2, 3 osoby)i bezpiecznosc - czyli bazowanie na tym, co sprawdzone. Jeśli jakimś artystom "nie pasuje", to po co z nimi gadać w ogóle? Doceniam również fakt, że organizatorzy nie tylko zajmują się ramówką, ale bezpieczeństwem, które zorganizowane było na wysokim poziomie, o czym na własnej skórze się sam przekonałem. A skoro nie ma osób do pracy przy juwenaliach, to chyba wskazówka, zeby dokładniej sobie wybierać współpracowników i nie brać "miernych, biernych ale wiernych". Może lepiej zeby juwenalia zorganizował uniwerek w oparciu o bazę danych i życzeń studentów na podstawie merytorycznie poprawnych "ankiet",wtedy wyszło by, co wolą studenci. Może również uniwerek pozyskał by więcej pieniędzy. No niestety, wolałbym jeden dobry koncert cypress hill, niż dziesięć lipnych z "naszej" ramówki. No niestety kształt ramówki wskazuje na swoistą studencką spontaniczność, brak doświadczenia, bo co 2 lata, kto inny się tym zajmuje - dlatego jestem za tym, zeby oddać organizacją w bardziej profesjonalne ręce.

[ Dodano: 2008-05-05, 12:46 ]
Cytat:
w przeciwienstwie do kulturalnych koneserow muzyki discopolo, house, dance, trans i innego techna. wszak mozna dostrzec, ze maja zawsze snieznobialy dresik.

Wybacz, ale nie sprecyzowałem swoich gustów muzycznych, a fanem housu i trance'u nie jestem, nie byłem i nie będę. koneserem bym też się nie nazwał, chce w sposób kreatywny znaleźć rozwiązanie ku sytuacji polepszenia, a Ty z uporem konia pańszczyźnianego trwasz(jak TV z torunia) przy swoim zdaniu, nie dostrzegasz tych, którym się to nie podoba. Nie chciałem nikogo atakować, poprostu swoje obserwacje i przemyślenia przedstawiłem.

imerr 
gospodarz forum

Wysłany: 2008-05-05, 12:54   

Osobiście zauważam dwa zjawiska:
- krytyka pojawia się w maju, a jak samorząd pyta o wiele wcześniej o sugestie, to odzew (przynajmniej na forum) jest słaby
- w porównaniu do innych miast Toruń wygląda niestety słabo. oczywiście co roku jest fajnie, ale inne miasta zapraszają gwiazdy większego formatu (tak, wiem - większe miasto = większy budżet)

matoplast123 napisał/a:
KULT grał soundtrack do podcinania żył.

Jak zawsze dali fantastyczny koncert :)

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wysłany: 2008-05-05, 12:55   

Cytat:
No niestety, wolałbym jeden dobry koncert cypress hill, niż dziesięć lipnych z "naszej" ramówki.

a ja wole nasza ramowke niz amerykanski hip hop. i nie dostrzeglem by jakas zauwazalna czesc braci studenckiej lazila w portkach z krokiem w kolanach (albo nizej), czy tez sie jakos z ta muza utozsamiala.
oczywiscie tez bym dla siebie chcial inne zespoly niz te ktore sa (pewnie zadnego z nich bym nie zostawil, bo zadnego z nich za bardzo nie slucham).
a najliczniej sposrod studentow sluchanym gatunkiem jest rock. wiec sorry - nie rozumiem corocznych tych samych zalow. tym bardziej ze ma byc w od nowie jazz, muza klubowa, a w kotlowni jak zawsze jakies tekno, hh, pop i inne plastiki.

Grono

matoplast123 

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2008-05-05, 12:59   

Cytat:
krytyka pojawia się w maju, a jak samorząd pyta o wiele wcześniej o sugestie, to odzew (przynajmniej na forum) jest słaby
Wybacz, ramówka jest dostępna od niedawna, a głosy krytyki pojawiają się po jej przeanalizowaniu. Wybacz, ale nie każdy ma dostęp do internetu, co jest warunkiem udzielania się na forum.

imerr 
gospodarz forum

Wysłany: 2008-05-05, 13:02   

Sorry, ale internet jest za darmo na wydziałach czy w Bibliotece Głównej :]
Zresztą można pójść do samorządu osobiście.

Odnośnie zespołów, dzisiejsza wyborcza o Kulturaliach w Bydgoszczy:
Cytat:
Do koloru, do wyboru gwiazd: Hey, Kobranocka, Golden Life, Róże Europy, Lady Pank, Maleńczuk, Kosheen, Sofa, Strachy na Lachy, Ewelina Flinta, Akurat, Dubska, O.S.T.R.

Alek 
e^{\pi i}+1=0

Wysłany: 2008-05-05, 13:03   

Cytat:
Wybacz, ale nie każdy ma dostęp do internetu, co jest warunkiem udzielania się na forum.

a niektorzy rodza sie bez rak, wiec jak maja napisac swoje zdanie na forum. a jeszcze inni przychodza na swiat bez nog, wiec jak maja sie wyskakac na juwenaliach. :boje sie:

smiac sie czy plakac? :hmmm:

imerr napisał/a:
Sorry, ale internet jest za darmo na wydziałach czy w Bibliotece Głównej :]

kolega zaraz napisze, ze nie wszyscy maja nogi i pieniadze by kupic wozek by w bibliotece sie zjawic :]

Grono

Zuo 
K! Wiking!

Wysłany: 2008-05-05, 13:10   

O tak, Kult zagrał świetnie. Zdarłem sobie gardło w zeszłym roku (ciekawe, czy gdyby mógł, też grał do rana jak poprzednio ;) ). Koncert Pogodno 2 lata temu też był niczego sobie. Ci ludzie naprawdę są pokręceni :P .

matoplast123 napisał/a:
Wybacz, ale nie każdy ma dostęp do internetu, co jest warunkiem udzielania się na forum.

W każdej bibliotece wydziałowej powinny być komputery z dostępem do netu. Poza tym net jest w akademikach i w sporej części mieszkań studenckich. Samorząd ma też siedzibę, do której można zajść i się zorientować. Jak byś chciał, to byś był na bierząco. Trzeba mieć inicjatywę. Tak, to zajmuje czas i uwagę.

EDIT: Immer, Alek - co za jednomyślność :P . Generalnie, jak się chce, to można.

www.zuomarket.pl
Ostatnio zmieniony przez Zuo 2008-05-05, 13:14, w całości zmieniany 1 raz  

matoplast123 

Ostrzeżeń:
 2/4/5
Wysłany: 2008-05-05, 13:12   

Cytat:
a ja wole nasza ramowke niz amerykanski hip hop.
No toś się popisał, pokazujesz tylko, że Twoje argumenty są formułowane na zasadzie odbijania piłeczki. A koncertowa muzyka Cypress Hill akurat nie przypomina hip hopu, oni grali hip hop na kilku pierwszych płytach. Założę się, że jakbys ich posłuchał, to by Ci się skóra na glanach pomarszczyła, cwieki z pieszczochy poodpadały, a czarne dżinsy samoistnie w kroku obnizyły, koszulka metallica pod pachami podarła. A czym popierasz swoje wywody, że rock jest najpopularniejszy? chyba nie ankietą? Przykro mi, że Twój świat muzyczny dzieli się na : czarny (my rockmeni, metale KULTUfani itp.) i Białe(drechy, hiphopowcy,Trance'owcy itp.) Mam wrażenie,że na tym forum udzielaja się ludzie, którzy mają jeden mózg do spółki, a każdą krytykę atakują i bronią swojej muzycznej częstochowy.

[ Dodano: 2008-05-05, 13:22 ]
Cytat:
W każdej bibliotece wydziałowej powinny być komputery z dostępem do netu. Poza tym net jest w akademikach i w sporej części mieszkań studenckich. Samorząd ma też siedzibę, do której można zajść i się zorientować. Jak byś chciał, to byś był na bierząco. Trzeba mieć inicjatywę. Tak, to zajmuje czas i uwagę.

A Ty kolego tą inicjatywę posiadasz? Jeśli brałeś udział w organizacji ramówki - widać tą inicjatywę, jeśli chcecie klakierzy i odbytolizy samorządu przerzucać na argumenty - proszę bardzo, żałuję, że się w ogóle odzywałem, poprostu beton.

Zuo 
K! Wiking!

Wysłany: 2008-05-05, 13:22   

matoplast123 napisał/a:
Mam wrażenie,że na tym forum udzielaja się ludzie, którzy mają jeden mózg do spółki, a każdą krytykę atakują i bronią swojej muzycznej częstochowy.

:hahaha: Dobre, niezłe, naprawdę. Na swój sposób oczywiście :D . Bronimy się jednak przed kulturą "Faktu" i "Super Expresu". A jeśli chodzi o moje gusta, to oprócz rocka,h. rocka i metalu lubię też folk (zwłaszcza celtic), shanty, elektro (o tak :D ) i co niektóre kawałki muzyki klubowej/popularnej. Nie jestem muzycznym nacjonalistą, broniącym swojej częstochowy (gdzie swoją drogą, nie było żadnego oblężenia. Jedynie zagubiony odziałek szwedów wypalił prewencyjnie, niszcząc zdaje się, kurnik. Ale to tak na offtopie ;) )

matoplast123 napisał/a:
A Ty kolego tą inicjatywę posiadasz? Jeśli brałeś udział w organizacji ramówki - widać tą inicjatywę, jeśli chcecie klakierzy i odbytolizy samorządu przerzucać na argumenty - proszę bardzo, żałuję, że się w ogóle odzywałem, poprostu beton.

Nie umiesz obronić własnego zdania i tyle ;) . Nie, nie brałem udziału w organizacji Juwenaliów, nie mam też nic wspólnego z samorządem. Nie, nie ma tu też kółka wzajemnej adoracji. Zgdność poglądów, to nie grzech.

www.zuomarket.pl
Ostatnio zmieniony przez Zuo 2008-05-05, 13:32, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu