|
ROMANISTYKA jako drugi kierunek- kilka pytań |
| Autor |
Wiadomość |
martach
marta
Wydział: WH
|
Wysłany: 2008-07-01, 00:46 ROMANISTYKA jako drugi kierunek- kilka pytań
|
|
|
zamierzam wziac sie za romanistyke- byłby to mój drugi kierunek ( studiuje juz filozofie) i w zwiazku z tym ma kilka pytań. czy jest możliwośc przepisania języka łacińskiego którego kurs skończyłam na filozofii. ciezko jest sie utrzymac? - bo zastanawiam sie czy jest sens brac sie za filologie juz studiujac cos innego( slyszalam ze macie bardzo duzo nauki). bylabym wdzieczna o informacje dot. niektorych kursów- przede wszystkim praktycznej nauki jezyka i gramatyki opisowej- mniej wiecej jaki jest rozklad godzin w planie, ile jest egzaminów, jaki jest poziom nauczanego jezyka itd. a, no i najwazniejsze- jakie jest podejscie wykladowców do studenta? uff, to chyba na razie tyle. z gory dziekuje za odpowiedz |
|
|
|
|
 |
rybcia
|
Wysłany: 2008-07-16, 16:05
|
|
|
raczej nie ma problemu z połączeniem filozofii i filologii romańskiej.na moim roku jest dziewczyna, ba nawet dwie z filozofii. To czy zaczniesz zależy głównie od Ciebie. Jeżeli chodzi o PNJF-y to w ich skład wchodzą cztery przedmioty: konwersacje, język pisany, gramatyka i leksyka. egzamin z tych przedmiotów za wyjatkiem konwersacji odbywa sie jednego dnia po dwóch semestrach. gramatyka opisowa jest do przeżycia, chociaz sporo jest z nią cyrków Egzamin jest na pierwszym roku po pierwszym semestrze (fonetyka) i po drugim semestrze z morfologii. Na drugim roku jest składania i egzamin po całym roku. Dodatkowo jest egzamin z łacini po Iszym roku, ale ty mozesz sobie łacine przepisać Pozostałe egzamini to literatura, angielski (po dwóch latach nauki). Nie jest ciężko się utrzymać, jeżeli ci zależy, ale wybić się też nie łątwo. Spioro pracy, nauki, czytania itp. |
|
|
|
|
 |
martach
marta
Wydział: WH
|
Wysłany: 2008-07-16, 19:25
|
|
|
serdeczne dzięki za informacje |
|
|
|
|
 |
mateusz_
|
Wysłany: 2009-01-27, 00:10
|
|
|
przepraszam za odnowę tematu.
Mam taka wizje! poniewaz obawiam sie, ze na UMK na Wneiz i nie bedzie mi dane uczyc sie francuskiego (wrazie czego prosze o napisanie mi czy to prawda), myslalem, aby na drugim roku Wneiz pojsc tez na fil. romanska.
Swoj francuski oceniam po 2.5 latach nauki na 80% poziom rozsz, mysle ze dalbym sobie rade Choc probna poszla mi niezaciekawie (65%) ale jestem ambitny
prosze o ogolna ocene :d dziekuje i przetrwania sesji z 5 zycze |
|
|
|
|
 |
rybcia
|
Wysłany: 2009-06-15, 15:52
|
|
|
ja studiuję na WNeiz i na filologii romańskiej. nie mam większych problemów z połączeniem zajęć a na romańskiej poziom nie jest aż tak wysoki. powodzenia
p.s. na wneiz nie ma języka francuskiego |
|
|
|
|
 |
|
|