UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sUk
2007-08-28, 14:03
Italianistyka
Autor Wiadomość
żiżka 

Wydział: WF
Wysłany: 2009-07-24, 22:38   

Hana84 - pewno że się utrzymasz :) wiem że już wielu się to udało - sama nawet planowałam tak zrobić, ale mam drugi kierunek i zerową znajomość włoskiego, więc byłoby trochę ciężko :P

A Ty, asiaw z czego jesteś, jeśli wolno spytać? :P Ja z angola :) (no i oficjalnie jeszcze z japońca, ale niedługo już mnie tam nie będzie :P )

hana84

Wysłany: 2009-07-24, 23:46   

tylko to jest tak ze gdybym ja szla normalnie na 1 rok to bym sie nie martwila, byloby spoko, przerazaja mnie tylko te 2 lata w rok, ech...ale dziekuje :)

asiaw 

Wysłany: 2009-07-27, 10:16   

ja jestem z zarzadzania, ale nie z umk i italiano robie normalnie, od 1 roku :)

Agata. 

Wysłany: 2009-07-28, 14:14   

Czy na f. włoskiej można uczyc się francuskiego jak i angielskiego czy trzeba koniecznie wybrac? (Jeśli można to czy franc. można uczyc się od podstaw? )

żiżka 

Wysłany: 2009-07-29, 23:48   

Uczelnia opłaca Ci tylko jeden kurs, drugi musisz robić komercyjnie. Więcej info na stronie SPNJO. Pozdrawiam ;)

monis88 

Wysłany: 2009-07-30, 14:09   

czemu tylko takie języki do wyboru :( :(
i w-f nie mamy :(

żiżka 

Wysłany: 2009-07-30, 22:22   

Mi to jest bardzo na rękę że takie języki bo będę miała zaliczone :P A jeśli chodzi o wf, to np. na judo i aikido można chodzić ot tak, bez zapisów :) Nie wiem jak z innymi sekcjami, ale może na judo i aikido się nie kończy :)

begann 
Totutotam

Wysłany: 2009-07-31, 10:37   

A bedziesz miala lektorat zaliczony, bo zaliczylas francuski na swoim kierunku, czy dlatego ze studiujesz ang i juz nie musisz chodzic na lektorat z angielskiego w zwiazku z tym?

żiżka 

Wysłany: 2009-07-31, 11:10   

Mam zaliczony francuski, ale gdyby to nie wystarczyło, to myślę że to że mam licencjat z angola wystarczy ;)

begann 
Totutotam

Wysłany: 2009-07-31, 12:29   

Milo przeczytac takie przydatne informacje:) bo tez mam zaliczony lektorat na moim pierwszym kierunku.

Marceli Szpak 

Wysłany: 2009-08-17, 17:31   

Melduje się studentka pierwszego roku italianistyki. :)
Mam pytanko. Gdyby ktoś mógł pomóc będę wdzięczna. :) Jaki jest podział na grupy, jeśli chodzi o fakultet z francuskiego i angielskiego? Z tego co się orientuje można wybierać między "początkujący" lub "kontynuacja". "Początkujący" to nauka języka od zera, tak? A "kontynuacja"? Czy w ramach tego jest jakiś dokładniejszy podział na stopnie znajomości (B1, B2 i tak dalej)?
Włoskiego i francuskiego nie znam wcale, z angielskiego chciałabym zrobić wkrótce FCE i właśnie zastanawiam się jaki język wybrać na fakultet. Co myślicie o nauce dwóch języków od podstaw (włoski i francuski)? Kusi mnie to. Rodzice jednak odciągają mnie od tej myśli. Chcieliby, żebym kontynuowała angielski, bo nie chcą, żeby mi uciekło to co już się nauczyłam i mówią, że może być ciężko robić dwa języki od zera. Jeśli zaczęłabym naukę francuskiego to pewnie musiałabym też chodzić dodatkowo na angielski, bo jednak chcę zrobić FCE, a troszkę trzeba się do tego przygotować. W związku z tym, co sądzicie - wybrać angielski i dać sobie spokój z francuskim czy iść na całość i ciągnąć trzy języki? Myślicie, ze dam radę czasowo i w ogóle? A jeśli już zdecydowałabym, że chcę się uczyć francuskiego to wybrać go jako fakultet (wtedy jest duża mobilizacja do nauki w postaci zaliczeń i egzaminów ;) Z drugiej strony może nie warto się zamęczać i do zdawania egzaminów lepiej wybrać angielski, który się już trochę zna, żeby mieć łatwiej, a francuski jako przyjemność dodatkowo?) czy jako kurs komercyjny SPNJO (a angielski wtedy jako fakultet)? (bo rozumiem, że nie mogę się uczyć dwóch języków za darmo, tak?) Chciałabym się porządnie przygotować do zdania certyfikatu z angola i nie wiem gdzie najlepiej to robić - na fakultecie, na kursie komercyjnym w SPNJO czy w szkole językowej (jakie są dobre w Toruniu?) na specjalnym kursie przygotowującym do FCE. Z tego co wiem FCE jest dość specyficznym egzaminem i trzeba się trochę uczyć "pod test". Ewentualnie rozmyślam nad nauką włoskiego, francuskiego i kontynuowaniem angielskiego, ale na nie zdawaniu FCE w tym roku tylko w następnych latach (może wtedy już wyższy certyfikat?)
Na jakim poziomie można skończyć naukę francuskiego po 3 latach, jeśli się zaczyna od zera? A jaki jest najwyższy poziom nauki angielskiego na UMK?
Francuski ciągnie, ale angola też nie chciałabym porzucać... Takie dylematy, bo to pierwszy rok studiów i troszkę się boję jak to będzie. Nie chciałabym, żeby studia były tylko siedzeniem w książkach i martwieniem się czy się ze wszystkim wyrobię. Na dodatek chciałabym też chodzić na wf już na I roku... Myślicie, ze przesadzam? Miejcie wyrozumiałość dla pierwszoroczniaka. ;) Będę wdzięczna za Wasze opinie. :)

żiżka 

Wysłany: 2009-08-26, 16:47   

Francuski w ramach lektoratu to pic na wodę, więc jeśli chcesz się 'serio' uczyć, to chyba nie ma co ;] Pozdro

Agnes 

Wysłany: 2009-08-27, 12:06   

Żiżka co ja bym dała, żeby być na japonistyce :D

Marceli Szpak 

Wysłany: 2009-08-27, 17:38   

A jak z angielskim na lektoracie? Też pic na wodę? Bo jeśli mam się zdecydować na angielski, a ten język też jest traktowany po macoszemu, to troszkę niefajnie... Może wtedy lepiej byłoby chociaż liznąć trochę francuskiego?.... hmm

begann 
Totutotam

Wysłany: 2009-08-27, 20:21   

Zalezy na jakiego lektora trafisz, ja przez trzy lata angielskiego mialam ich czterech (!!), dwoje bylo do bani, jeden spoko, jeden rewelka ;)
Z francuskiego, to zalezy kogo dadzą, np. mgr Filar - Zielinska podobno wymaga bardzo duzo, ale i nauczy :)

Odpowiedz do tematu