UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: sUk
2007-08-28, 14:00
studenci miedzynarodowi
Autor Wiadomość
peyuhaa

Wysłany: 2007-03-14, 02:48   studenci miedzynarodowi

studiuję stanach. od pewnego czasu mysle o powrocie do kraju i zastanawia mnie fakt, czy musialabym zdawac na UMK i zaliczac po kolei I, II rok czy istnieje forma "przeniesienia" bezpośrednio na kolejny semestr na innych zasadach? Ktos sie moze orientuje?

żiżka 

Wydział: WF
Wysłany: 2007-03-14, 19:58   

Rozumiem, że w Stanach studiujesz filologię angielską. Niewątpiliwie są duże różnice programowe, ale podejrzewam, że jeżeli planowo powinnaś iść na trzeci rok, to chociaż pierwszy powinni Ci zaliczyć.

peyuhaa

Wysłany: 2007-03-15, 03:10   

no właśnie rzecz w tym, że różnice programowe są TAK znaczące, że to, co studiuję ani nie nazywa się filologia, a z filologią taką, jaka jest wykładana na np na UMK ma tyle wspólnego, co nic. Tu, w Stanach kończy sie semestry czego tam sobie tylko zechcesz (i zapłacisz grube $$). Ja już ciągnę jakiś czas Academic English Grammar V i Academic English Listening & Speaking V. Dla Amerykańców nie istanieją takie kursy, jak dla obcokrajowców --> tzw. ESL [english second language].

nie moge nigdzie znaleźć nic na ten temat, a Wasz dziekan z chęcią odpisuje na maile :/

żiżka 

Wydział: WF
Wysłany: 2007-03-15, 20:34   

To faktycznie cieżka sprawa. A dziekan nie odpisuje pewno dlatego, że sam nie ma pojęcia, co z Tobą począć... Może zmolestuj go jeszcze trochę mailami, żeby szybciej się za to zabrał. Wydaje mi się, że będzie musiał skonsultować się z paroma osobami, a to trochę potrwa, bo pewno nie było wcześniej takich przypadków. Przynajmniej ja o takowych nie słyszałam...

Odpowiedz do tematu