|
Ceny akademików |
| Autor |
Wiadomość |
krokodyl

Wydział: WNEiZ
|
Wysłany: 2008-11-25, 20:30 Ceny akademików
|
|
|
W związku z tym, że podwyżka cen akademików jest nieunikniona zwracam sie z pytaniem do forumowiczow jakie rozwiazanie wg was jest korzystne.
propozycja administracji umk jest taka, ze od stycznia akademiki podzielone sa na 3 kategorie standardow
1 - ds 10 i 11
2 - ds 3,5,9 - wyremontowane
3 - pozostale
ceny rosna nieznacznie ok. 10-15 zl w kilku przypadkach o 20 ale tez o 5
jest to oczywiscie zwiazane z rosnacymi cenami mediow przede wszystkim energii elektrycznej.
propozycja ta moim zdaniem nie rozwiaze jednak problemu. to, co wyliczyłem sprowadza sie do wiekszego wzrostu oplaty za akademik ale od października 2009 i studenci ktorzy stwierdza ze to za duzo i taniej im mieszkac na stancji beda mieli swiadomy wybor. czasami wzrost nawet o 35 zł ale tylko w przypadku akademikow najwygodniejszych dla studentow, o ktore zawsze jest najwieksza batalia podczas przydzielania miejsc. inne ceny zostana na takim samym poziomie albo zostana zwiekszone o ok 20 zl.
nie chcialbym zeby jeszcze za mojej kadencji byla wprowadzona kolejna podwyzka wiec to co zaproponuje mimo iz zwiekszy wydatki, utrzyma sie przynajmniej na dwa lata.
wydaje mi sie ze i tak mamy jedne z lepszych akademikow i jedne z nizszych cen w Polsce, sam mieszkam w akademiku i chętnie bym został przy cenach które są obecnie, ale rosnącym kosztom nie powiemy nie bo to nic nie da.
czekam na opinie i komentarze
Kuba Stanowski
Przewodniczący SS |
|
|
|
|
 |
luiza
Wydział: WH
|
Wysłany: 2008-12-02, 15:34
|
|
|
wiadomo, było że zostanie wprowadzona podwyżka...bo wszystko jest droższe. Wydaje mi się jednak, że ceny powinny być ustalone na cały rok akademicki od października, a nie zmieniane w styczniu. Dlatego teraz mogłyby wzrosnąć, ale tylko nieznacznie.
Zgadzam się też z podziałem cen ze względu na 3 kategorie standardów - ja odczuwam różnicę pomiędzy mieszkaniem w kategorii "2" a "3" |
|
|
|
|
 |
Monika 87'
|
Wysłany: 2008-12-02, 19:40
|
|
|
| mam nadzieję że we wszystkich akademikach cena wzrośnie o tyle samo |
|
|
|
|
 |
MartaB
Pyłek marny

Wydział: WPiA
|
Wysłany: 2008-12-02, 20:51
|
|
|
Wiadomo że podwyżki są nieuniknione, wszystko drożeje więc analogicznie też akademiki. Życie. Dobrze by było jednak wiedzieć o podwyżkach odpowiednio wcześnie, czyli opcja podwyżki od stycznia raczej odpada |
|
_________________ Stawiam marzeń zieleń ponad nieba błękit |
|
|
|
 |
Wujek
Taki mały nikt
Wydział: WH
|
Wysłany: 2008-12-03, 10:18
|
|
|
| "Odpada" to raczej niewłaściwe słowo. Samorząd stara się przekonać inne organy do podwyżek od października ale musicie sobie zdawać sprawę, że ostateczna decyzja nie należy do nas. |
|
_________________ Pozdrawiam
Piotr Stańczyk
Samorząd Studencki
607 742 411 |
|
|
|
 |
MartaB
Pyłek marny

|
Wysłany: 2008-12-03, 10:38
|
|
|
Nie no wiadomo, że najwięcej do powiedzenia ma "góra", a wy możecie tylko stosować perswazję taką czy inną. Peace, nie to miałam na myśli |
|
|
|
|
 |
krokodyl

|
Wysłany: 2008-12-04, 01:28
|
|
|
niestety do opcji podwyzek od pazdziernika 2009 nie da sie przekonac.
propozycje ktore teraz mamy sa nastepujace
1. podwyzka od lutego dosc znaczna z gwarancja stalej ceny do konca grudnia 2009
2. podwyzka od lutego znaczna, ale niewiele wieksza niz w pkt 1 z gwarancja stalej ceny do czerwca 2010
szkoda ze na to wszystko jest tak malo czasu i nei mozna zebrac szerszej opinii, bo wsrod samorzadowcow tez sa podzielone zdania. ja uwazam, ze lepiej raz a na dluzszy czas.nawet jesli to bedzie 30 zl to oczywiscie jest to spora roznica, ale w skali roku to 300 zl. 30 zl miesiecznie to w razie potrzeby mozna w tydzien zarobic stojac kilka godzin rozdajac ulotki.
mam nadzieje ze jak najmniej z mieszkancow akademikow bedzie musialo w zwiazku z tym rezygnowac z miejsca w ds, ale i tak mamy dosyc niskie ceny.
oczywiscie podzial na standardy powinien uwzgledniac odpowiednie roznice cen |
|
|
|
|
 |
Temelin
advocatus diaboli

|
|
|
|
 |
shazza
|
Wysłany: 2008-12-04, 16:35
|
|
|
| Cytat: | | Najbardziej wzrosną jednak w tych o wyższym standardzie, takich jak DS nr 10 i DS nr 11. Tu opłaty mogą podnieść się nawet o 20 zł. |
Dobra ale za to internet wieczorami mógłby działać |
|
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

Wydział: WMiI
|
Wysłany: 2008-12-04, 16:45
|
|
|
| shazza napisał/a: | | Dobra ale za to internet wieczorami mógłby działać |
to zrob szkolenie wsrod uzytkownikow sieci w akademiku z zakresu bycia swiadomym userem kompa. pewnie wtedy by sie rozwiazal problem |
|
_________________ You always see what Your eyes want to see
http://alek666.googlepages.com/baner.gif |
|
|
|
 |
shazza
|
Wysłany: 2008-12-05, 00:03
|
|
|
| Widzisz bo to jest tak. Ty pewnie jesteś świadomy user, znasz się na tym, ale podejrzewam że przeciętny użytkownik internetu w ds nie posiada tak zaawansowanej wiedzy w tym temacie, i nie czai o co chodzi jak w dzień wszystko działa a wieczorem różnie. Problem się pojawił od jakiegoś czasu, więc może to nie jest wynik nieumiejętnego obchodzenia się z komputerem? |
|
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

|
Wysłany: 2008-12-05, 00:13
|
|
|
| problemy zawsze byly - mniejsze lub wieksze. w sieci akademickiej roi sie od zawirusowanych kompow, zombiakow, itp. |
|
|
|
|
 |
MartaB
Pyłek marny

|
Wysłany: 2008-12-05, 10:12
|
|
|
| Temelin napisał/a: | http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,6022137,Beda_podwyzki_w_torunskich_akademikach.html
No i widzicie, nawet was zacytowali |
Ha! Robię się sławna
Co do internetu: w ds 12 problemem jest ostatnio wywalające putty: siedzisz sobie w necie i nagle bach - connection abort czyli sytuacja jakby wypadł kabel. Druga rzecz, otwieram putty, wpisuje hasło, enter, a putty znika |
|
|
|
|
 |
Mirthall
Rudy

|
Wysłany: 2008-12-05, 16:13
|
|
|
| A tak przy okazji akademików, czy UMK planuje zrobić coś w sprawie zwiększenia ilości miejsc w domach studenckich? Przynajmniej drugi z rok kolei są zapchane, a na niektórych (większości?) wydziałach powstają nowe kierunki albo na starych się zwiększa limit przyjęć. Jeżeli uniwersytet planuje się rozwijać, to wypadałoby żeby i zaplecze się rozwijało, chyba że chcemy się ocknąć z ręką w nocniku kiedy to mieszkania będą za przerażające kwoty, bo będzie ich brakować na rynku... Wolne miejsca w akademiku mogłyby być batem na wysokie ceny "nie obniży pan/pani ceny? pójdę sobie do akademika!". |
|
_________________ I niejeden całe życie
Nie wie, że już był na szczycie.
Jacek Kaczmarski - "Szklana góra". |
|
|
|
 |
Alek
e^{\pi i}+1=0

|
Wysłany: 2008-12-05, 16:23
|
|
|
Mirthall, pisanie tekstu:
| Mirthall napisał/a: | | "nie obniży pan/pani ceny? pójdę sobie do akademika!" |
swiadczy o tym, ze albo nie za bardzo wiesz w jaki sposob i kto dostaje akademik, albo jakies pieniazki przed Urzedem Skarbowym sie zataja...
z zasady miejsca w akademiku sa zarezerwowane dla tych, ktorzy maja systuacje materialna/socjalna niezbyt dobra.
wiec w zasadzie zdanie: "pani, obniz mi to 500 zl/pokoj + oplaty do 400 zl + oplaty, bo se znajde cos innego, a nawet do akademika pojde pani na zlosc" nie powinny miec miejsca...
oczywiscie wiem, ze w praktyce bywa inaczej, bo przez 5 lat poznalem w akademikach sporo osob. tak czy owak chwalenie sie tym... no..., nie wypada sie chwalic? |
|
|
|
|
 |
|
|