Przesunięty przez: imerr 2006-08-31, 00:45 |
Sztuki Walki |
| Autor |
Wiadomość |
Tytus Pullo
Mądrala :)

Wydział: WPiA
|
Wysłany: 2006-05-06, 17:11
|
|
|
Mam niebieski pas ( 4 kyu) w Karate Shotokan. 4 lata ćwiczeń. Przestałem chodzić lata temu, wiadomo wszystkiemu winne kobiety, fajki i alkochol , ale tęsknie do czasów zawodów i ciezkich treningów ...
Mam pytanie czy można dac jakiś papierek i zamiast na zajecie z WF z UMK chodzić np. do szkoły Karate? podobno mozna było kiedys na UMK, nie wiem jak jest teraz. |
|
|
|
|
 |
cozziz

|
Wysłany: 2006-05-18, 07:48
|
|
|
Ze swojej strony polecam treningi walk średniowiecznych. Można się nieźle zmachać, a ubaw po pachy. Tylko jest to zabawa dość kontuzjogenna |
|
|
|
|
 |
Wiliam
Aluno
Wydział: WH
|
Wysłany: 2006-05-29, 18:23
|
|
|
Ja też mialem kilka razy w Elblagu przyjemnosc byc na pokazach tej sztuki walki-tanca....ale po drugiej stronie kurtyny, poniewaz trenuje w elblagu.... i nie tylko bo podrozuje dzieki temu duzo po polsce i europie
Wiesz jezeli Cie to interesuje na tyle zeby zaczac cwiczyc wiem ze w toruniu jest sekcja grupy Capoeira UNICAR i wiem ze prowadzi ją dobry zawodnik takze w górę serca i do roboty
Pozdrawiam, W. |
|
|
|
|
 |
cstefan
Wydział: WMiI
|
|
|
|
 |
Wiliam
Aluno
|
Wysłany: 2006-05-29, 18:29
|
|
|
Jezeli o mnie chodzi to ja poniekad jestem fanatykem sztuk walk i sportow extremalnych
oczywiscie na wszystko brakuje czasu i pieniedzy, ale gdy tylko jest to wykorzystuje go na treningi.
Na stale cwicze capoeira, oprocz tego czasami uczesczam na BJJ, Combat i troche macham mieczem japońskim i nunchaku.
Oprocz tego duzo biegam.... Le Parkour...
Pozdrawiam W. |
|
|
|
|
 |
Wiliam
Aluno
|
Wysłany: 2006-05-29, 18:33
|
|
|
Jak to wyglada to sam widziales na pokazach a co do ideologii jest taka sama jak w innych sztukach walki - ma rozwijac cialo i umysł w drodze do doskonałosci hehe
Capoeira jest tym rozniaca sie sztuka walki od wschodnich, ze nie stworzyl jej czlowiek tylko historia...
Muzyka, taniec, walka....zycie...
Pozdrawiam W. |
|
|
|
|
 |
cstefan
|
Wysłany: 2006-05-29, 18:35
|
|
|
Ja to chcialem machac swego czasu mieczem... nawet dalej chce... tylko, ze niestety czasu i ludzi brak. A poza tym len jestem...
Kiedys w Elblagu mialem okazje byc na kilku spotkaniach jakiegos bractwa rycerskiego, ale niestety bylo to w okolicach matury wiec sie na dluzej tam nie zaczepilem. Tu w Toruniu tez jakos mi sie nie udalo...
Tytusie Ty nie kombinuj... Ty wiesz jak sie ludzie na swoich wuefach mecza? Na przyklad ja? |
|
_________________ http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja1.swf
http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja2.swf |
|
|
|
 |
cstefan
|
|
|
|
 |
Wiliam
Aluno
|
Wysłany: 2006-05-29, 18:49
|
|
|
Jezeli chcesz cokolwiek osiagnac musisz cwiczyc cale zycie
Zeby otrzymac sznur mistrzowski trzeba zyc capoeira, wykorzystywac ja zyciu codziennym ( filozofia ) itp. na mistrza sie nie zdaje, go sie otrzymuje po wielu latach praktyk....(okolo 20-30 lat )
Natomiast na pierwszy sznur i chrzest (batizado) czeka sie okolo roku, czasami mniej.
A potem to tylko w górę.
Nie liczą sie tylko techniki i sprawnosc fizyczna, tez umiejetnosci wokalne, gra na instrumentach czy znajomosc portugalskiego
Pozdrawiam W. |
|
|
|
|
 |
everyman

Wydział: WNEiZ
|
Wysłany: 2006-06-01, 21:32
|
|
|
imo capoeira jest bardzo efektowna w wykonaniu osób już długo ćwiczących... odnośnie efektywności spotkałem się z różnymi opiniami, między innymi takimi, że całkowicie nie sprawdza się w ciasnych pomieszczeniach...
jakiś mały pokaz był (chyba) dwa dni temu koło basenu przy rektoracie - niestety spieszyłem się i rzuciłem tylko kątem oka, a szkoda bo bardzo podoba mi się od strony wizualnej
propos kopania, zobaczcie co ci kolesie wyprawiają: http://niezle.triki.patrz.pl/
cstefan: jako mod powinieneś dawać przykład i pisać o tym w już istniejącym wątku
http://umk.900.pl/viewtop...7a81eb0c44e5620
pozdro |
|
_________________ tgf.art.pl |
|
|
|
 |
cstefan
|
|
|
|
 |
everyman

Wydział: WNEiZ
|
Wysłany: 2006-06-01, 21:43
|
|
|
mieczem też zawsze chciałem machać
a nunchaku to sobie nawet sam skleciłem - takie 'trenigowe' ze starej rury od odkurzacza
jakieś 2 miesiące temu zapisałem się (jak już wcześniej wspominałem) na krav mage, ale do września robię sobie przerwę wakacyjną (najpierw sesja, potem siedzę poza torunim)... co mogę o niej powiedzieć - z całą pewnością jest skuteczna, bo uczy konkretów |
|
_________________ tgf.art.pl |
|
|
|
 |
snp
magister

|
Wysłany: 2006-06-02, 08:48
|
|
|
Capoeira jest całkowicie nieprzydatna jako sztuka walki, bo gdy obejdą Cię dresy, to nie zdążysz naciągnąć berimbau . Jako akrobatyka całkiem fajna. |
|
|
|
|
 |
cozziz

|
Wysłany: 2006-06-02, 09:09
|
|
|
Jak ktoś ma ochotę pomachać mieczem nie widze problemu. Treningi odbywają się prawie regularnie. |
|
|
|
|
 |
majay
|
Wysłany: 2006-06-02, 16:32
|
|
|
Zawsze marzyłam o trenowaniu sztuk walki i na marzeniach się kończyło. Ciągle coś przeszkadzało, a to brak kasy, a to to, czy tamto i koniec końców podobnie jak w przypadku pebu moja kariera ograniczała się do "treningów" z bratem, ale to było baaardzo dawno temu i prawie zawsze dostawałam łomot. Chciałam także zauważyć, że dziewczynek się nie bije. |
|
|
|
|
 |
|
|