|
Likwidacja tradycyjnych indeksów |
| Autor |
Wiadomość |
Efemerydion

Wydział: WNH
|
Wysłany: 2009-06-24, 21:54 Likwidacja tradycyjnych indeksów
|
|
|
| Czy jesteście za likwidacją papierowych indeksów? Ja nie, bo tradycyjny indeks to przede wszystkim poświadczenie na papierze dla studenta o zaliczonych przedmiotach. Gdy indeksy znikną, będziemy skazani na zawodność systemu komputerowego i protokoły, które nie są przecież własnością studenta. |
|
|
|
|
 |
hrod
|
Wysłany: 2009-06-24, 22:42
|
|
|
| podobno dla przyszłego pierwszego roku ma być tylko USOS, ale jak ktoś zechce, to będzie mógł sobie kupić indeks i zbierać wpisy. |
|
|
|
|
 |
Da
Iluzoryczny Adept

Wydział: WMiI
|
Wysłany: 2009-06-25, 10:46
|
|
|
Jak najbardziej za. Nigdy nie rozumiałem po co ten indeks jest. Już w ogóle mojemu zrozumieniu umykało dodatkowe uzupełnianie karty egzaminacyjnej (co na szczęście przytrafiło mi się raz, potem już był USOS). Kiedyś indeksy miały większy sens, ale odkąd postęp informatyczny pozwolił na stworzenie tanich i w miarę niezawodnych środków do przechowywania danych (bo do tego się to sprowadza: przedmiot, ocena, wykładowca, data) cała ta zabawa z wpisami i leżakowaniem indeksów w dziekanacie traci sens.
Z mojego punktu widzenia indeks to same problemy. Muszę o nim pamiętać, żeby dostać autograf, a potem dziekanat mi robi problemy, że jeszcze nie oddałem. Albo odbieram indeks po pół roku z informacją, żeby szybciutko oddać spowrotem bo nie zdążyli mnie jeszcze rozliczyć za poprzedni semestr. Po egzaminach muszę szukać wykładowców, którzy najchętniej chcieliby grupowo i krzywo patrzą na pojedyńcze wpisy (tu ich akurat rozumiem).
Elektronicznego indeksu nie idzie zgubić, nie można go zniszczyć ani tymbardziej o nim zapomnieć.
Z tego co wiem UCI jest dobrze przygotowane na wypadek awarii USOS i często robią kopie zapasowe, więc oceny nie znikną w razie awarii.
Podsumowując: pełna wygoda dla wszystkich. |
|
_________________ "Polityka i seks sprowadzają się w sumie do jednego - do pieprzenia" |
|
|
|
 |
sUk
moderatroll

Wydział: WBiNoZ
|
Wysłany: 2009-06-25, 11:24
|
|
|
Ja też jestem za bieganie za wpisami, wpisywanie punktów, poprawianie błędów naprawde w tym semestrze działało mi na nerwy zresztą wykładowcy mają protokoły egzaminacyjne, więc jakiś dowód na pismie jest, że student zdał egzamin. Jedynym problemem jest tylko to, że jeszcze nie wszyscy wykładowcy i ćwiczeniowcy wpisują (albo nie umieją) oceny do USOSa. Po odpowiednich kursach na pewno wszystko byłoby w porządku. Wygoda dla wszystkich - studenci nie męczą wykładowców co 7 minut pytaniami o wpis, a studenci nie boją się, że nie dostaną wpisu, bo ktoś wyjechał na urlop itp.
jestem za |
|
_________________ http://miniprofile.xfire....pe/0/sukacz.png |
|
|
|
 |
Bushmenka
Dusza obłąkana

Wydział: WF
|
Wysłany: 2009-06-25, 18:07
|
|
|
u mnie na roku wygląda to tak, że my (studenci) mamy karty egzaminacyjne (częściowo wypełnione przez dziekanat, zawsze z błędami) i indeksy, a prowadzący protokoły i obowiązek wpisania ocen/zaliczeń do USOSa. niepotrzebny tysiąc papierków i papierzysk
uczelnia musi z czegoś zrezygnować: albo papiery albo system, bo zdaje się, że za obie rzeczy płaci.
jestem za USOSem. ale jak ktoś bardzo lubi się męczyć to można mu zostawić indeks |
|
_________________ Tempo: szatan, szampan, szantan.
"Musi pomyśleć (...) A to zawsze martwi. Zwłaszcza nieprzyzwyczajonych." |
|
|
|
 |
Mason
cywilizator śmierci

|
Wysłany: 2009-06-25, 22:47
|
|
|
ale wy jesteście wygodniccy
latanie z indeksem za wykładowcą miało swój niepowtrzalny urok . kiedy dostawaliśmy karty egzaminacyjne na dany semestr oznaczało to, że sesja się zbliża i wypada skołować notatki z wykładów . a teraz indeks jest najlepszą pamiątką jaką mam ze studiów, przypomina mi te piękne chwile na egzaminach komisyjnych |
|
_________________ Jestem piwowarem domowym
Jedno pivko ne vadi |
|
|
|
 |
lukpep

Wydział: WFAiIS
|
Wysłany: 2009-07-31, 16:42
|
|
|
Jestem przeciw - jednak indeks to pamiatka i bez niego duch studiowania cos dla mnie traci.
I taka kwestia - dowiedzialem sie, ze od 1 pazdziernika znikaja tradycyjne indeksy na UMK - osoby, ktore teraz zostaly przyjete beda walczyly juz tylko z USOSem. A jak z nami? Poprzednimi rocznikami? Rozumiem, ze nadal bede zbieral wpisy do zielonego kartonika? |
|
|
|
|
 |
Da
Iluzoryczny Adept

|
Wysłany: 2009-07-31, 22:52
|
|
|
Skąd ta informacja?
Podejrzewam, że istniejące wciąż będzie się wypełniać. |
|
_________________ "Polityka i seks sprowadzają się w sumie do jednego - do pieprzenia" |
|
|
|
 |
Bushmenka
Dusza obłąkana

|
Wysłany: 2009-08-01, 09:42
|
|
|
informacja stąd, że przyjęci na studia płacą tylko za legitymację. skoro zniesiona została opłata za indeks to znaczy, że po prostu nie ma za co płacić
starzy najprawdopodobniej będą biegać po wpisy, ponieważ nie na wszystkich wydziałach USOS jest wdrożony w równym stopniu i panie z dziekanatów by pewnie popełniły zbiorowe samobójstwo, gdyby miały np. uzupełnić oceny w systemie studentom wszystkich lat. |
|
|
|
|
 |
lukpep

Wydział: WFAiIS
|
Wysłany: 2009-08-01, 20:50
|
|
|
Oj nie jest juz tak zle ... semestr zimowy jakos tak w kwietniu mi sie uzupelnil na usosie |
|
|
|
|
 |
kazag
www.okoczia.tk

Wydział: WPiA
|
Wysłany: 2009-08-01, 21:11
|
|
|
Jeśli ktoś lubi bieganie po wpis, to niech sobie kupi indeks... Przejście na elektroniczny system to była przeciez kwestia czasu. Kijem Wisły się nie zawróci, a z dotychczasowych doświadczeń, np. bankowość elektroniczna, można wysnuć wniosek, ze i ten USOS zamiast indeksów będzie bardziej poręczny |
|
_________________ www.edukacyjnytorun.pl - wszystko o nauce i edukacji w Toruniu, bezpłatne ogłoszenia
www.okoczia.tk - wirtualne państwo, nowa odsłona!. |
|
|
|
 |
Bushmenka
Dusza obłąkana

|
Wysłany: 2009-08-02, 20:52
|
|
|
na jakiejś uczelni panie z dziekanatu same uzupełniają indeks (sprawdzając oceny w systemie) i absolwent dopiero po studiach dostaje zieloną książeczkę na pamiątkę. tylko nie pamiętam gdzie jest tak egzotycznie, bo mi to w artykule mignęło
lukpep chodziło mi o wsteczne uzupełnienie ocen u mnie na wydziale USOS jest podstawą rozliczenia to prowadzący wstukują oceny, zapisujemy się przezeń na zajęcia, ale na innych wydziałach bywa z tym różnie.
jeszcze tylko moodle wdrożyć i całkiem nowoczesny uniwerek będziemy mieli |
|
|
|
|
 |
Da
Iluzoryczny Adept

|
Wysłany: 2009-08-03, 12:08
|
|
|
Na WMiI oceny są wprowadzane od co najmniej 4 lat.
Niemniej podejrzewam, że i tak dotychczasowe indeksy zostaną, żeby był porządek. |
|
|
|
|
 |
Efemerydion

Wydział: WNH
|
Wysłany: 2009-10-04, 11:31
|
|
|
| Jestem ciekaw, czy rzeczywiście są te indeksy na życzenie, czy tylko tak mówili w czerwcu. Wie ktoś coś? |
|
|
|
|
 |
belinda
Wydział: WNEiZ
|
Wysłany: 2009-10-04, 11:58
|
|
|
Jeżeli indeksy mają zniknąć to mam nadzieję, że obejmie to wszystkie roczniki,
a nie tylko nowych.
Dla mnie osobiście są one zbędne skoro i tak mamy USOS.
Indeksy stwarzają jedynie problem biegania za wykładowcami po wpis i problemy w razie ewentualnych błędów.
Dla mnie indeks to żadna pamiątka, a jedynie jeszcze jedna rzecz do zgubienia.
Mam nadzieję, że zostaną zlikwidowane |
|
|
|
|
 |
|
|