UMK Community - Forum Studentów UMK Strona Główna

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak się liczy średnią do stypendium?
Autor Wiadomość
natkozord 
Natalia

Wydział: WNP
Wysłany: 2008-09-14, 17:49   stypendium naukowe - poprawka

właśnie. mam poprawkę z jednego przedmiotu, dajmy na to, że dostanę 3. czy średną liczymy
- licząc wszystkie oceny, łącznie z tą z poprawki, a dzielimy sumę przez liczbę przedmiotów + jedną ocenę więcej (plus ta z poprawki)
- licząc średną ocen z tego przedmiotu z którego mam poprawkę: 2 + 3 = 2,5. średnią obliczamy normalnie, z tym zastrzeżeniem, że z poprawianego przedmiotu bierzemy pod uwagę ocenę 2,5 a średnią dzielimy przez liczbę przedmiotów

no właśnie, nie byłoby tego pytania, gdyby nie fakt, że w pierwszym przypadku mam średnią 4,47 a w drugim 4,5 więc ważą się tu losy mojego stypendium, jeśli mam przeżyć na studiach.... o pracy nie mam mowy, bo rozpoczynam drugi kierunek...

pomóżcie kto może

[ Dodano: 2008-09-14, 18:04 ]
w sumie jest jeszcze trzecia opcaj, że niby ta ocena z pierwszego terminu, ta dwója, to się nie liczy, tylko ta z poprawki... ale to chyba małoprawdopodobne...
Ale niżej - o nieba - wszystko jest, co potrzeba!

JK

Da
Iluzoryczny Adept

Wydział: WMiI
Wysłany: 2008-09-15, 00:24   

O ile nic się nie zmieniło, to średnia=(suma ocen / ilość ocen )

Nymeria 

Wydział: WPiA
Wysłany: 2008-09-17, 14:35   

No Da, za wiele to nie pomogłeś :P

Liczy się tylko ocenę z poprawki, negatywne noty nie wiliczają się do średniej. Tak przynajmniej jest na WPiA.

inkwizycja 

Wysłany: 2008-09-17, 19:34   

Nymeria napisał/a:

Liczy się tylko ocenę z poprawki, negatywne noty nie wiliczają się do średniej. Tak przynajmniej jest na WPiA.

Prawdopodobnie pleciesz bzdury (o ile nie stalo sie cos, o czym nie wiem, ale to malo prawdopodobne). Na WPiA negatywne noty wliczaja sie do sredniej i jedna takowa praktycznie przekresla szanse na styp naukowe.

jurkosia

Wysłany: 2008-09-23, 11:49   

wszystkie oceny licza sie do sredniej?? Te z cwiczen tez??

kłak_kurzu 
Toksoplazmoza!

Wydział: WBiNoZ
Wysłany: 2008-09-23, 14:03   

z cwiczen nie. przynajmniej na binozie.
nymeria masz slodki avatar.

Invis 
just me

Wydział: WF
Wysłany: 2008-09-23, 17:46   

Właściwie na każdym wydziale jest inaczej, pełnej informacji szukaj najlepiej w dziekanacie. U mnie (fil. ang.) liczy się ocena z bloku ćwiczeniowego z pierwszego semestru, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby na innych wydziałach też liczyły się oceny z ćwiczeń.

karola20

Wysłany: 2008-09-26, 11:45   

inkwizycja napisał/a:
Nymeria napisał/a:

Prawdopodobnie pleciesz bzdury (o ile nie stalo sie cos, o czym nie wiem, ale to malo prawdopodobne). Na WPiA negatywne noty wliczaja sie do sredniej i jedna takowa praktycznie przekresla szanse na styp naukowe.

czyli na WPiA dwóje wliczaja sie do sredniej?czy jest to informacja sprawdzona? czyli przykladowo, majac 5 egzaminow , w tym jedna poprawke zaliczoną w drugim terminie na 3, przy obliczaniu średniej bierze sie pod uwage zarowno pierwotną 2, jak i pozniejsza 3, a sume wszystkich ocen dzieli nie przez 5 tylko przez 6( wliczamy dwie oceny z jednego egzaminu)? czy w tym wypadku srednia liczy sie w jeszcze w inny sposob? bede wdzieczna za rozwianie tych watpliwosci. pozdrawiam

albert

Wysłany: 2008-09-26, 18:05   

2 poprawiona na 3 liczy się jako dwie oceny czyli:
np. mamy:
5
5
5
2 popr na 3

czyli (5+5+5+2+3)/5

karola20

Wysłany: 2008-09-26, 19:09   

dzieki:) o to wlasnie mi chodzilo.

Nymeria 

Wysłany: 2008-09-27, 12:37   

Cytat:

Sama tego nie wymyśliłam ;) Z racji, że też interesował mnie temat naukowego wybrałam się do prodziekana Jędrzejewskiego, który to udzielił mi właśnie takiej informacji, że do średniej wliczane są tylko oceny z poprawek, zaś negatywnych się nie uwzględnia. Jeśli tak nie jest, to przepraszam i zwalam całą winę na dziekana :P

albert

Wysłany: 2008-09-27, 15:59   

dziekani często mało wiedzą i "nie muszą wiedzieć"

Adi 
Adi

Wysłany: 2009-05-27, 17:09   

Ja mam pytanie co do tego które przedmioty wlicza się do średniej - tylko te z egzaminów czy wszystkie otrzymane? Na forum ogólnym ktoś wspominał, że tylko te z egzaminów, ale słyszałem, że uległo to zmianie - i chciałbym się upewnić :) Interesuje mnie WNH - kierunek stosunki międzynarodowe.

Yekaterina 
WPiSM/WPiA

Wysłany: 2009-05-27, 17:10   

Wszystkie.

mikusia88135 

Wysłany: 2009-06-02, 19:20   

A ja mam takie pytanie: jeżeli przeniosłam sie ze studiów zaocznych na dzienne i zaliczyłam egzamin w zeszłym roku zgodnie z planem studiów zaocznych a dzienni mają ten egzamin teraz. Czy muszę liczyć ocenę z tego egzaminu do średniej?

Odpowiedz do tematu